Schimbarea comportamentului nostru și întoarcerea pe „calea cea bună” sunt elemente ale pocăinței, dar reprezintă doar o parte. Pocăința adevărată include, de asemenea, întoarcerea inimii noastre și a voinței noastre către Dumnezeu și renunțarea la păcat. Așa cum este explicat în Ezechiel, pocăința înseamnă „[a te] întoarce de la [păcat]… [a] face ce este bine și plăcut… [a da] înapoi zălogul… [a urma] învățăturile care dau viața și [a] nu [săvârși vreo] nelegiuire”…
Pocăința adevărată trebuie să includă credință în Domnul Isus Hristos, credința că El ne poate schimba, credința că El ne poate ierta și credința că El ne va ajuta să evităm să facem mai multe greșeli. Acest tip de credință face ca ispășirea Lui să fie eficientă în viața noastră. Când „înțelegem după aceea” și „ne întoarcem înapoi” cu ajutorul Salvatorului, putem avea speranță în promisiunile Sale și bucuria iertării. Fără Mântuitor, speranța și bucuria firești dispar, iar pocăința reprezintă doar modificări mici de comportament. Dar, exercitându-ne credința în El, noi ne convertim la capacitatea și dorința Sa de a ierta păcatul…
În loc să ne gândim la scuze, să alegem pocăința. Prin pocăință, ne putem reveni, precum fiul risipitor din pildă și putem medita la importanța eternă a faptelor noastre. Când înțelegem modul în care păcatele noastre pot influența fericirea noastră eternă, nu numai că ne pocăim cu adevărat, ci ne străduim, de asemenea, să devenim mai buni…
Faptul că ne putem pocăi este vestea bună a Evangheliei! Vina poate „[fi] ștearsă”. Putem să fim plini de bucurie, putem fi iertați de păcatele noastre și putem avea „pace în conștiință”. Putem fi eliberați de sentimentele de disperare și de robia păcatului. Putem fi plini de lumina minunată a lui Dumnezeu, iar sufletul nostru să „nu mai [fie] în durere”. Pocăința nu este doar posibilă, ci și plină de bucurie datorită Salvatorului nostru.
„Pocăința: o alegere fericită”, Conferința Generală, octombrie 2016