Cum pot să-i iert pe alții?

Nu este ușor, dar când iertăm, poverile ne sunt ridicate și simțim o pace mai mare.

Isus ne-a învățat să iertăm

Când Isus a rostit Cuvântarea de pe munte, El le-a adus aminte oamenilor cum erau lucrurile sub legea lui Moise: „Ochi pentru ochi, și dinte pentru dinte” (vezi Matei 5:38). Apoi, El a propovăduit legea mai mare a iertării, de a întoarce și celălalt obraz și de „[a-i iubi] pe vrăjmașii voștri” (vezi Matei 5:39-44).

Iertarea ne eliberează

Resentimentele sunt un memento constant să fii supărat. Problemele nerezolvate ne ocupă prea mult spațiu din minte. Avem insomnii din cauza lor și, dacă nu suntem atenți, le putem permite să ne afecteze celelalte relații.

Faptul de a nu ierta ne irosește energia care poate fi folosită mai bine pentru a sluji altora și a ne înnobila viața. Cartea lui Mormon ne învață că „oamenii sunt ca să poată avea bucurie” (vezi 2 Nefi 2:25). Cum putem avea bucurie când ne concentrăm asupra sentimentelor de mânie, resentimentelor, amărăciunii și răzbunării?

Află despre iertare din Cartea lui Mormon
Primește un exemplar gratuit

Când alegem să iertăm, Îi permitem Spiritului Sfânt să intre în inima noastră. Fericirea este o alegere. Ea nu depinde de faptele altora, nici de dreptatea oferită. Iertarea ne eliberează.

Faptul de a ierta pe cineva este mai ușor de spus decât de făcut, mai ales dacă răul făcut este mare. Uneori, iertarea pare imposibilă. Dar, dacă ne bizuim pe Salvator, care a suferit nu doar pentru păcatele noastre, ci și pentru ale lor, putem găsi tărie mai presus de a noastră. Roagă-te pentru puterea de a ierta și Isus te va ajuta. Vârstnicul Kevin R. Duncan, un conducător al Bisericii, a spus: „Chiar dacă este posibil să fim victimă o dată, nu trebuie să fim victimă a doua oară purtând povara urii, amărăciunii, durerii [și] a resentimentului”.

Iertarea diferă de încredere

Odată ce ierți pe cineva, este posibil să ai nevoie de mai mult timp până să te poți încrede din nou în acea persoană. Este în regulă. De exemplu, poți să ierți pe cineva care ți-a furat ceva, însă acest lucru nu înseamnă că-ți lași ușa neîncuiată. La fel, cineva care a fost într-o relație abuzivă îl poate ierta pe cel care a comis abuzuri fără a mai intra din nou în acea relație. Trebuie să iertăm pe toată lumea. Dar trebuie să dăm dovadă de înțelepciune când hotărâm să avem din nou încredere în cineva.

Exemplul suprem de iertare

Când ne este greu să iertăm, ne putem uita la exemplul lui Isus Hristos. Chiar și când atârna pe cruce, având cuie în mâinile și picioarele Sale, El I-a spus Tatălui: „Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac!” (Luca 23:34). Este posibil să nu avem capacitatea de a ierta singuri, însă Isus a suferit pentru „[durerile] și [suferințele]” noastre (vezi Alma 7:11), astfel încât să știe cum să ne ajute. Prin harul Său, nu doar că putem fi iertați, dar putem, de asemenea, să avem tăria de a ierta pe alții.

Povestiri și versete despre faptul de a-i ierta pe alții

Biblia și Cartea lui Mormon cuprind multe povestiri care inspiră despre iertare. Pe măsură ce citești aceste exemple, gândește-te cum poți urma mai bine porunca Salvatorului de a-i ierta pe alții.

Iertare în Biblie: fiul risipitor

Fiul și-a irosit banii

Un bărbat avea doi fii. Cel mai tânăr și-a cerut moștenirea. Apoi, el a plecat din țară și „și-a risipit averea, ducând o viață destrăbălată” (vezi Luca 15:13)

El nu avea hrană

O foamete s-a abătut asupra țării, iar fiul respectiv nu avea bani să-și cumpere hrană. El s-a angajat să hrănească porci, însă îi era atât de foame, încât ar fi mâncat hrana porcilor. (Vezi Luca 15:14-16.)

S-a hotărât să se întoarcă acasă

Atunci a început să se gândească la argații tatălui său și la cum ei aveau hrană din belșug. S-a hotărât să se ducă și să-și ceară scuze și să-i spună tatălui său: „Nu mai sunt vrednic să mă chem fiul tău; fă-mă ca pe unul din argații tăi” (Luca 15:19).

Tatăl său l-a iertat

„Și s-a sculat, și a plecat la tatăl său. Când era încă departe, tatăl său l-a văzut, și i s-a făcut milă de el, a alergat de a căzut pe grumazul lui, și l-a sărutat mult.” (Luca 15:20)

Fratele său mai mare a devenit gelos

Tatăl și-a îmbrăcat fiul cu haine dintre cele mai bune și a organizat un ospăț pentru el cu cea mai bună mâncare. Fiul mai mare s-a întors acasă de la muncă și a auzit muzică și a văzut că se dansa. El a devenit gelos și a refuzat să intre în casă. (Vezi Luca 15:22-28.)

Fratele lui a început să se plângă

Tatăl a ieșit și a vorbit cu fiul său cel mai mare. Fiul a întrebat de ce pentru el nu s-a organizat niciodată un ospăț, având în vedere că fusese neprihănit și responsabil tot timpul.

Tatăl l-a învățat o lecție prețioasă

Tatăl a răspuns că fiul mai mare era tot timpul cu el, precum și: „Tot ce am eu este al tău” (vezi Luca 15:31). El a spus că ei trebuie să se bucure, „pentru că acest frate al tău era mort, și a înviat, era pierdut și a fost găsit” (vezi Luca 15:32).

Cum poate fi pusă în practică această povestire în prezent?

Îi putem ierta pe cei care ne-au jignit sau ne-au rănit, chiar și dacă acest lucru nu ni se pare corect. Dumnezeu va îndrepta lucrurile și, dacă suntem credincioși, putem primi tot ceea ce El are.

O povestire despre iertare din Cartea lui Mormon

Moroni avea o problemă

Moroni era căpitan. Oștirea sa nu mai avea suficienți soldați pentru a apăra orașele pe care le recuceriseră de la dușmanii lor.

El îi cere ajutor lui Pahoran

Moroni îi trimite o epistolă guvernatorului Pahoran „dorind ca el să-i facă pe oameni să se adune laolaltă ca [să] întărească… oștirile” (vezi Alma 59:3), astfel încât ei să poată păstra orașele care fuseseră recucerite.

Ajutorul nu a venit niciodată

Însă ajutorul nu a fost trimis niciodată, iar unul dintre orașe a fost atacat. Orașul a fost cucerit. „Moroni a fost furios pe guvern din cauza indiferenței sale în ceea ce privea libertatea țării lor” (vezi Alma 59:13).

Moroni s-a supărat pe Pahoran

Moroni i-a scris o altă epistolă lui Pahoran, guvernatorul, acuzându-l de lenevie, de sete de putere și că-i păsa doar de propria siguranță. El a amenințat chiar că v-a mărșălui împotriva lui Pahoran și că „[îl va] lovi cu sabia” (vezi Alma 60:30) dacă el nu-i va trimite ajutoare.

Acuzațiile lui erau false

Ceea ce Moroni nu știa, era faptul că Pahoran se confrunta cu o răzvrătire și că fusese forțat să fugă din capitală. El a răspuns epistolei lui Moroni spunând: „Nu mă bucur de suferințele tale mari, da, și aceasta îmi întristează sufletul” (Alma 61:2).

Pahoran alege să-l ierte

Deși Pahoran fusese acuzat pe nedrept, el nu s-a supărat. El a spus: „M-ai criticat pe mine, dar aceasta nu are nicio importanță; eu nu sunt mânios, ci mă bucur de mărinimia inimii tale” (vezi Alma 61:9). Apoi, el i-a cerut ajutor lui Moroni pentru a lupta împotriva răzvrătirii.

Dacă ai întrebări despre iertare, te încurajăm să vorbești cu misionarii noștri. Ei te pot învăța mai multe despre harul lui Isus și te pot ajuta să nu ai resentimente și să renunți la mânie. Adu-ți aminte să te bizui pe Salvator, iar viața ta va fi plină de pace și fericire.

Solicită o vizită din partea misionarilor
Vom face tot ce ne stă în putință pentru a răspunde la întrebările tale spirituale și a te ajuta să te apropii de Isus Hristos.
Întâlnește-te cu misionarii