Cum să te rogi

Faptul de a te ruga este mai ușor decât ai crede. Dumnezeu este acolo și va asculta rugăciunile tale și le va răspunde.

Patru pași ai rugăciunii

Dumnezeu este Tatăl tău din Cer iubitor și El dorește să te audă. Îi poți cere ajutorul rugându-te la El. Fiind copilul Său, Îl poți ruga pe Tatăl tău Ceresc să te ajute și să te îndrume în viață.

Te poți ruga cu glas tare sau în gând. Poți vorbi cu Dumnezeu ca și cum ai vorbi cu o altă persoană. Cuvintele tale nu trebuie să fie elocvente sau memorate. Este mai important să-ți deschizi inima și să nu ascunzi nimic. Crede că El este acolo și că ascultă, deoarece El chiar este. Crede că El te va ajuta, deoarece El o va face.

Rugăciunea este unul dintre darurile cele mai valoroase pe care le-ai primit de la Tatăl tău Ceresc iubitor.

1. Începe-ți rugăciunea

Înainte de a începe, găsește un loc liniștit în care te simți confortabil. Un mod bun de a începe este acela de a te adresa lui Dumnezeu pe nume. Poți încerca „Dragă Dumnezeu”, „Dragă Tată Ceresc”, „Tatăl nostru care ești în ceruri” sau pur și simplu „Dumnezeu”.

2. Conversează cu Dumnezeu

Vorbește din inimă și împărtășește-ți speranțele și dorințele, precum și grijile și problemele. Îi poți cere ajutor, îndrumare, iertare sau vindecare. Indiferent ce ai în minte, prezintă-I recunoscând că înțelepciunea Sa și timpul Său sunt mai mărețe decât ale tale. Îl poți întreba ce dorește de la tine.

Împărtășește-I lui Dumnezeu sentimentele tale față de alții. Te poți ruga în legătură cu nevoile lor sau poți cere modalități în care să-i poți iubi și ajuta.

Exprimă-ți aprecierea față de Dumnezeu pentru toate binecuvântările din viața ta. Chiar și încercările pot fi o binecuvântare. Aceasta ne ajută să ne simțim umili, ceea ce ne menține inima și mintea mai deschise la răspunsurile lui Dumnezeu.

3. Încheie-ți rugăciunea

După ce ai spus tot ceea ce voiai să spui, îți poți încheia rugăciunea spunând: „În numele lui Isus Hristos, amin”.

Facem acest lucru, deoarece Isus ne-a poruncit să ne rugăm în numele Său și tot ceea ce facem trebuie făcut în numele Său.

4. Acționează potrivit dorințelor tale neprihănite

Există înțelepciune în această expresie: „Roagă-te ca și cum totul depinde de Domnul, apoi lucrează ca și cum totul depinde de tine”. Când facem acest lucru, primim adesea îndrumare și ajutor de la Dumnezeu.

Când să te rogi

Nu există nimic de genul: „Te rogi prea mult”. Dumnezeu vreau să te audă când ești fericit sau trist, sau când pur și simplu ai nevoie de cineva căruia să-i vorbești. Te poți ruga oricând simți sau ai nevoie. De fapt, dacă nu simți să te rogi, sau dacă simți că Dumnezeu nu vrea să te audă, acela poate fi unul dintre cele mai bune momente în care să te rogi.

Roagă-te în particular și împreună cu alții

Trebuie să vorbești cu Dumnezeu în particular și cu regularitate. Dar roagă-te și împreună cu alții – în timpul adunărilor de preaslăvire, înainte de masă și în rugăciunea în familie. De regulă, cineva spune rugăciunea în numele grupului în timp ce restul ascultă cu respect, se gândesc la cuvintele spuse și își exprimă acordul spunând: „Amin” la sfârșitul rugăciunii.

Roagă-te pe parcursul zilei

În Psalmul 55:17, împăratul David a spus că el avea să se roage „seara, dimineața și la amiază”. Perioadele obișnuite pentru rugăciunea personală sunt: dimineața, când îți începi ziua; înainte de fiecare masă; și seara, înainte să te culci. Dar nu există vreo perioadă greșită în care să te rogi. Dumnezeu ascultă întotdeauna, deci ne putem „[ruga] neîncetat” (1 Tesaloniceni 5:17).

Roagă-te în circumstanțe speciale

Sunt momente care necesită rugăciuni suplimentare – cum ar fi o rugăciune pentru vindecare, pentru protecție sau în legătură cu nevoi urgente. Postul (faptul de a nu mânca și a nu bea, de bunăvoie, o anumită perioadă) combinat cu rugăciunea te ajută să-I arăți lui Dumnezeu sinceritatea ta și oferă tărie spirituală.

Ne-ar plăcea să ne rugăm cu tine
Întâlnește-te cu misionarii

Să primim răspunsuri la rugăciunile noastre

Dumnezeu promite că, atunci când ne întoarcem către El în rugăciune, El ne va oferi răspunsuri și îndrumare.

Dumnezeu comunică prin Spiritul Sfânt cu noi sub forma gândurilor și ideilor bune sau a sentimentelor de pace și de alinare. Când avem astfel de sentimente, înseamnă că Dumnezeu ne încurajează, ne arată adevărul și ne oferă îndrumare.

Fiecare Îl va simți pe Spiritul Sfânt în propriul mod. În Biblie, este adesea descris ca un „susur blând și subțire” (vezi 1 Împărați 19:11-12), care pare să șoptească minții tale.

Deseori, Dumnezeu ne răspunde la rugăciuni prin alții. Dumnezeu poate să ne pună oameni în viață la momentul potrivit, care ne pot oferi un răspuns sau care pot fi răspunsul pe care-l căutam. Putem, de asemenea, să primim răspunsuri la rugăciuni citind ce au propovăduit profeții Săi în Biblie și în Cartea lui Mormon. Când ne rugăm și citim aceste cărți, Spiritul Sfânt ne poate oferi idei și îndrumare personalizate. Faptul de a ne aloca timp pentru a studia cuvântul Său este, de asemenea, un mod în care Îi putem arăta lui Dumnezeu că ne dorim cu adevărat un răspuns de la El.

Află ce spune Cartea lui Mormon despre rugăciune
Solicită un exemplar gratuit

Întrebări generale

Oamenii au multe întrebări despre „mormoni” sau, spus într-un mod mult mai respectuos, membrii Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă. Apasă aici pentru a vedea toată lista.