Principii ale Evangheliei

Principiile de bază ale Evangheliei sunt credința, pocăința, botezul și primirea Duhului Sfânt.

Credința

Credința este primul principiu al Evangheliei. Când ai credință în Isus Hristos, crezi în ceva ce nu poți să vezi, dar despre care știi că este acolo. Când te întorci către Dumnezeu având credință, vei fi binecuvântat și credința ta va crește.

Află mai multe despre credință din Cartea lui Mormon

Pocăința

Biblia ne învață că Dumnezeu este iubitor și că El Își iartă copiii ori de câte ori ei își cer iertare. Când ne pocăim și ne schimbăm, Dumnezeu ne iartă de greșelile noastre. În schimb, noi trebuie să urmăm exemplul lui Isus și să-i iertăm pe alții.

Pocăința înseamnă mai mult decât faptul de a ne recunoaște greșelile sau de a spune că ne pare rău. Este o schimbare în minte și în inimă care include faptul de a te îndepărta de păcat și de a te întoarce către Dumnezeu pentru ajutor și iertare. Când ne pocăim, avem parte de fericire trainică.

Botezul

Botezul este un legământ, sau o promisiune, pe care îl facem cu Dumnezeu. Când ești botezat, promiți să-I slujești și să-L urmezi pe Isus Hristos. Este important să fii botezat prin scufundare de către cineva care are autoritatea corespunzătoare de la Dumnezeu.

Promisiunile botezului

TU PROMIȚI: să slujești altora

„…să [porți] greutățile unul altuia, pentru ca ele să fie ușoare” [Mosia 18:8]

TU PROMIȚI: să dai dovadă de dragoste și compasiune

„… să [jelești] împreună cu cei care jelesc; da, și să-i [mângâi] pe aceia care au nevoie să fie mângâiați” (Mosia 18:9)

DUMNEZEU PROMITE: să-ți dea Spiritul Sfânt

„… pentru ca El să-Și poată revărsa Spiritul Său mai din plin asupra voastră” (Mosia 18:10)

TU PROMIȚI: să fii un exemplu bun

„să [fii martorul] lui Dumnezeu în toate timpurile și în toate lucrurile și în toate locurile în care se întâmplă să [te afli]” (Mosia 18:9).

TU PROMIȚI: să ții poruncile lui Dumnezeu

„… că Îl [vei] sluji și [vei] ține poruncile Lui” (Mosia 18:10)

Reîncepe
DUMNEZEU PROMITE: să-ți ofere viață veșnică

„… ca să [poți fi mântuit] de Dumnezeu și să [te numeri] printre aceia de la învierea dintâi, pentru că să [poți] avea viață veșnică” (Mosia 18:9).

Botezurile în Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă sunt înfăptuite prin scufundare, însemnând faptul că o persoană este „scufundată” de tot în apă și, apoi, scoasă din apă. Biblia ne spune că, „de îndată ce a fost botezat, Isus a ieșit afară din apă” (Matei 3:16). Botezul prin scufundare este frumos nu doar pentru că simbolizează spălarea păcatelor, ci și moartea, înmormântarea și învierea. Botezul semnifică sfârșitul stilului tău vechi de viață și nașterea într-o viață dedicată valorilor creștine (vezi Romani 6:3-6).

Află cum poți fi botezat

Darul Duhului Sfânt

Deși botezul în sine este un eveniment important, el nu este complet fără primirea darului Duhului Sfânt (sau Spiritul Sfânt). Să-L primești pe Duhul Sfânt înseamnă să te naști din Duh (Ioan 3:5). Darul Duhului Sfânt îți este oferit după botezul tău, pentru a putea primi ajutorul lui Dumnezeu, îndrumarea Sa și alinare de-a lungul vieții tale.

Întrebări generale

Oamenii au multe întrebări despre „mormoni” sau, spus într-un mod mult mai respectuos, membrii Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă. Apasă aici pentru a vedea toată lista.

Dumnezeu a oferit o cale pentru ca toți oamenii să primească toate binecuvântările Sale – chiar și după moarte. Botezuri și alte rânduieli esențiale pot fi îndeplinite în numele celor care au murit fără a avea această ocazie. Apostolul Pavel a vorbit despre botezul pentru morți în Biblie (vezi 1 Corinteni 15:29) și membrii Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă continuă aceeași practică în temple, astăzi.

Iată cum este îndeplinit acest lucru: sfinții din ultimele zile își studiază istoria familiei pentru a descoperi nume de persoane care au murit fără a fi botezate. Membrii sunt apoi botezați în numele acelor strămoși în templu. Această slujire pentru alții este oferită cu dragoste – și pentru că viața continuă după moarte, cei care au murit știu de aceste rânduieli și pot alege dacă le acceptă sau nu.

Da. Isus a clarificat în Ioan 3 faptul că a fi născut din apă și din Duh este necesar pentru a putea intra în împărăția cerului.

Sfinții din zilele din urmă cred că oamenii trebuie să poată discerne binele de rău când sunt botezați. Acesta este motivul pentru care membrii Bisericii nu practică botezul bebelușilor. Dar copiii pot fi botezați începând cu vârsta de 8 ani.

Dacă botezul a fost înfăptuit fără autoritatea corespunzătoare sau într-un mod care nu este la fel cu cel în care a fost botezat Salvatorul, acesta trebuie să fie înfăptuit din nou. Botezul în Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă este o cerință necesară pentru a deveni membru al Bisericii.

După ce un om este botezat, cei care dețin autoritatea corespunzătoare a preoției își așază mâinile pe capul celui botezat pentru a-l „confirma” membru al Bisericii și pentru a-i oferi darul Duhului Sfânt.