4 lucruri pe care toată lumea trebuie să le știe despre Cartea lui Mormon

Cartea lui Mormon este o cronică străveche care ne învață despre Isus. Bărbații, femeile și familiile din Cartea lui Mormon s-au chinuit cu încercările vieții ca și noi. Putem să ne recunoaștem în povestirile lor și putem fi inspirați să fim mai buni și să-i ajutăm pe alții așa cum a făcut Isus. Iată patru lucruri pe care ar trebui să le știi despre această carte sacră.

1. Cartea lui Mormon, asemenea Bibliei, este cuvântul lui Dumnezeu

Așa cum Dumnezeu le-a vorbit lui Moise și Noe în Biblie, tot așa El i-a instruit pe profeții Săi de pe străvechile meleaguri americane să țină o cronică despre învățăturile și legile Sale. Scrierile lor au fost, în cele din urmă, adunate într-o singură carte de un profet pe nume Mormon. Cuvintele Cărții lui Mormon relatează despre viața și slujirea lui Isus și despre faptele Sale prin care ne-a salvat de la păcat și a învins moartea. De fapt, cel mai important moment din Cartea lui Mormon este acela în care Isus a venit să viziteze oamenii de pe străvechile meleaguri americane.

În Biblie, apostolul Pavel ne-a învățat: „Orice vorbă să fie sprijinită pe mărturia a doi sau a trei martori” (2 Corinteni 13:1). Când Dumnezeu predă un principiu important, El oferă o altă sursă pentru a-l confirma. Cartea lui Mormon și Biblia depun mărturie una despre cealaltă. În timp ce mulți oameni se îndepărtează de Dumnezeu și de religie în zilele noastre, faptul de a avea mai mult decât o singură mărturie despre cuvintele lui Dumnezeu ne poate ajuta să rămânem pe cărare (vezi 2 Nefi 29:7-8).

Află tu însuți dacă este adevărată Cartea lui Mormon
Solicită un exemplar gratuit

2. Îți poate aduce pace și poate de sens vieții tale

Cartea lui Mormon este un îndrumar despre cum să trăiești o viață plină de pace și fericire.

Un apostol din zilele noastre, președintele Marion G. Romney, a promis că, atunci când citim Cartea lui Mormon, „spiritul acestei cărți mărețe va pătrunde în căminele noastre și-i va cuprinde pe cei care locuiesc în ele. Spiritul pioșeniei va crește; respectul reciproc și considerația unuia față de celălalt vor crește. Spiritul de ceartă va dispărea. Părinții își vor sfătui copiii cu mai multă dragoste și înțelepciune. Copiii vor fi mult mai sensibili și mai ascultători la sfatul părinților. Neprihănirea va spori. Credința, speranța și caritatea – dragostea pură a lui Hristos – vor fi din abundență în căminele și în viața voastră aducând cu ele pace, bucurie și fericire” („The Book of Mormon”, Ensign, mai 1980, p. 67).

3. Milioane de oameni citesc Cartea lui Mormon

Milioane de oameni din toată lumea au citit Cartea lui Mormon în limba lor. Ei au întrebat, prin intermediul rugăciunii, dacă aceasta este cuvântul lui Dumnezeu. Ei au primit un răspuns: „Da!”. Cartea lui Mormon promite că, dacă Îl vei întreba pe Dumnezeu dacă această carte este adevărată, El îți va spune. Acest lucru aduce o altă întrebare: Dacă ai primi acest răspuns de la Dumnezeu, ai ține cont de el?

4. Noi putem să îți livrăm un exemplar gratuit al Cărții lui Mormon chiar acasă

Dacă dorești un exemplar al Cărții lui Mormon, îl poți avea gratuit. Reprezentanți locali îți vor livra personal un exemplar, indiferent unde locuiești. Ei vor fi fericiți să-ți arate câteva dintre povestirile lor preferate.

Ne-ar plăcea să citim Cartea lui Mormon cu tine
Întâlnește-te cu misionari

Întrebări generale

Oamenii au multe întrebări despre „mormoni” sau, spus într-un mod mult mai respectuos, membrii Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă. Apasă aici pentru a vedea toată lista.

Iată mai jos un scurt rezumat al acestei istorii epice, de o mie de ani, care se găsește în Cartea lui Mormon.

În esență, Cartea lui Mormon este povestea unei familii. Lehi este un profet din Ierusalim. Dumnezeu îl avertizează pe Lehi într-un vis să își ia familia și să părăsească Ierusalimul, deoarece acesta avea să fie cucerit. Ei au traversat oceanul și au ajuns pe meleagurile americane. Laman și Lemuel, fiii cei mari ai lui Lehi, nu cred că tatăl lor primește inspirație de la Dumnezeu. Fratele lor mai mic, Nefi, are multă credință. Nefi este ales de Dumnezeu să conducă familia și să fie învățătorul lor.

În cele din urmă, oamenii se împart în două grupuri: nefiții și lamaniții. Aceste grupuri se războiesc deseori unul cu celălalt și credința lor în Isus este în mod constant pusă la încercare. Această credință umple paginile Cărții lui Mormon sub forma unor predici, lecții de viață și experiențe spirituale puternice.

După ce Isus a înviat, El S-a arătat oamenilor de pe meleagurile americane. El îi învață despre botez și iertare. El îi vindecă pe cei bolnavi și le binecuvântează copiii. El întemeiază Biserica Sa. Spre deosebire de oamenii din Ierusalim, oamenii de pe meleagurile americane Îl ascultă pe Isus. După vizita Sa, ei trăiesc în pace sute de ani.

În timp, oamenii își pierd credința și războiul începe din nou, ceea ce duce la dispariția a aproape întregii populații.

Asemenea Bibliei, Cartea lui Mormon are mulți autori. Este o colecție de jurnale și istorisiri care au fost transmise de la un scriitor la altul timp de aproape o mie de ani. Primul autor este profetul Nefi, care a plecat din Ierusalim împreună cu membrii familiei sale în anul 600 î.H. și a venit pe meleagurile americane. Nefi a dat cronica fratelui său mai mic, care i-a dat-o fiului său. Fiecare autor a oferit mereu cronica cuiva în care avea încredere. Mormon a fost profetul care a pus laolaltă toate scrierile într-o carte. De aceea cartea se numește Cartea lui Mormon.

În anul 1823, Joseph Smith a fost dus la aceste cronici străvechi și el le-a tradus prin intermediul puterii lui Dumnezeu.

Cartea lui Mormon susține Biblia și, deseori, clarifică învățăturile lui Isus Hristos. De exemplu, cărțile Marcu și Luca din Biblie relatează aceleași povestiri despre Isus, dar poți învăța mai multe dacă citești două puncte de vedere.

Împreună, Cartea lui Mormon și Biblia conțin mii de ani de inspirație, îndrumare și instruire. Ele arată că Dumnezeu iubește și îndrumă oamenii din toată lumea. Studiind ambele cărți, poți dobândi o înțelegere mai bună despre cine este Dumnezeu și ceea ce El vrea pentru tine.